Theorie leren, hoe gaat dat?

Lekker thuis je theorie leren in je eigen tempo, Online wanneer en waar je ook wilt!

Wanneer je vlot je rijbewijs wilt halen, is het zeer verstandig en van groot belang dat je de theorie van de verkeersregels al kent. Dan hoeft je rijinstructeur dat immers niet meer tijdens de rijlessen uit te leggen en dat scheelt weer praktijklessen. Je kan dat uiteraard thuis leren door middel van zelfstudie uit een theorieboek met online oefenmateriaal. Wij hebben deze boeken op voorraad liggen, deze bestaat uit een compleet theorieboek van 160 pagina's met heel veel theorie-oefenexamens, filmpjes over gevaarherkenning en instructiefilms voor de praktijkles. Tevens is bij het vormgeven van dit boek rekening gehouden met dyslexie en veel tekst wordt met afbeeldingen ondersteund.

Wil je een theorieboek afhalen stuur dan even een appje.

GEWIJZIGD per 1 november 2019

Vanaf 1 november 2019 bestaat het auto theorie-examen niet langer uit twee, maar uit drie examenonderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Net zoals nu, slagen kandidaten alleen voor het theorie-examen als ze voor elk onderdeel een voldoende halen. Hiermee toetst het CBR nog beter of kandidaten de cruciale onderdelen, zoals voorrangsregels, beheersen. Daarnaast krijgen kandidaten vanaf november 2019 andere feedback met een vernieuwd uitslagformulier. Daarop staat een heldere uitleg over alle examenonderwerpen en hoe goed de kandidaat deze beheerst. Hiermee kan de kandidaat zich beter voorbereiden op de praktijklessen of het herexamen. Kandidaten krijgen na afloop van het examen de fout beantwoorde vragen niet meer te zien, ‘omdat we hebben gemerkt dat dit kandidaten onvoldoende helpt’, aldus het CBR. De 25 examenonderwerpen zijn vanaf 1 november 2019 gecategoriseerd in negen onderwerpen. De inhoud van het examen blijft hetzelfde, net als het totale aantal examenvragen. Met deze aanpassingen wil het CBR de kandidaten nog beter voorbereid de weg op laten gaan zodat ze verantwoord aan het verkeer kunnen deelnemen en veilig thuiskomen.

Wat veranderd er precies per 1 november 2019

Het theorie-examen krijgt drie onderdelen, namelijk: gevaarherkenning, kennis en inzicht

 • Kennis: 12 vragen, waarvan er 10 goed beantwoord moeten worden.
 • Inzicht: 28 vragen, waarvan er 25 goed beantwoord moeten worden..
 • Gevaarherkenning: 25 vragen, waarvan er 13 goed beantwoord moeten worden.

Het uitslagformulier wordt aangepast. Op dit formulier leggen we uit hoe goed de kandidaat elk examenonderwerp beheerst. Hiermee kan de kandidaat zich, eventueel samen met zijn opleider, goed voorbereiden op praktijklessen en een eventueel herexamen. Aan het einde van het examen krijgt de kandidaat de fout beantwoorde vragen niet meer te zien. In plaats daarvan focussen we op de examenonderwerpen en hoe de kandidaat deze beheerst.

Bereid je goed voor op het theorie-examen

 • Neem de tijd om de stof te kunnen leren en oefenen
 • Oefen met de stof in de praktijk
 • Leer van je fouten
 • Controleer je kennis door het maken van theorie-examens
 • Heb vertrouwen in jezelf en zorg ook dat je goed uitgerust naar het CBR gaat!

Het theorie-examen

 • Je neemt plaats aan de tafel met jouw nummer
 • Je klikt op het touchscreen scherm en je volgt de instructies op het scherm
 • Je volgt de uitleg en je beantwoordt een oefenvraag
 • Nu begin je aan je examen
 • Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie, waarbij je je moet voorstellen dat jij de bestuurder van de CBR-auto bent
 • Je kunt de fout beantwoorde vragen na afloop niet meer terugkijken
 • Na het examen krijg je de uitslag ook per e-mail toegestuurd
 • Het CBR registreert de uitslag in hun systeem. Deze uitslag is anderhalf jaar geldig

Klassikale theorie

Zie je online theorie niet zitten bel ons even dan kunnen we de mogelijkheden even bespreken voor klassikale theorie of persoonlijke theorie. Een dagcursus mag maar leer dan wel je theorieboek en maak de bijbehorende oefenexamens, doe je dan een dagcursus hebben wij daar geen bezwaren tegen maar alleen een dagcursus is onvoldoende! Wil je je theorie examen plannen, hieronder kun je dat doen!